Historia : Lokalizacja : Aktualności : Galeria : Przewodnicy: Linki : Kontakt

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI BARANIOGÓRSKIEGO OŚRODKA KULTURY TURYSTYKI GÓRSKIEJ "U ŹRÓDEŁ WISŁY" NA PRZYSŁOPIE POD BARANIĄ GÓRĄ W SEZONIE TURYSTYCZNYM - 2010

Działalność programowa Ośrodka w roku 2010 rozpoczęła się w ostatni weekend kwietnia, a zakończona została w dn. 24 października.
W tym okresie Muzeum Turystyki Beskidu Śląskiego zwiedziło ok. 1600 turystów indywidualnie i w grupach. Wśród zwiedzających oprócz turystów z Polski, odnotowaliśmy także gości z Niemiec, Słowacji, Czeskiej Republiki, Anglii i Szwecji. Przewodnicy obsługując zwiedzających odbyli 86, przeważnie dwuosobowych dyżurów:
Gnacik Eugeniusz - 13
Koścień Joanna - 12
Gnacik Gabriela - 11
Urban Jacek - 9
Wyskowski Adrian - 7
Barów Robert - 7
Barów Anna - 5
Woźnicka Wanda - 4
Woźnicka Józef - 4
Jankowiak Mirosława - 4
Kapuściński Dariusz - 4
Mikucki Krzysztof - 2
Belniak Przemysław - 2
Wyskowski Ireneusz - 2

Sezon jednak się jeszcze nie rozpoczął na dobre, gdy przyszło nam pożegnać naszego kolegę przewodnika naszego muzeum Arka Grabowskiego , który zmarł 2 czerwca 2010 roku w wieku 39 lat.
Jak co roku w czasie trwania sezonu, Ośrodek czynnie uczestniczył w życiu turystycznym w rejonie Baraniej Góry organizując wspólnie z gospodarzami sąsiedniego schroniska PTTK imprezy o charakterze turystycznym dla przebywających w schronisku kolonistów i turystów, oraz podczas otwarcia nowego szlaku na Baranią Górę - "Szlaku Habsburgów".
Przewodnicy podczas dyżurów udzielali informacji o stanach szlaków, czasach przejść, doradzali, jakie wybrać warianty tras, za co, turyści byli bardzo wdzięczni, pozostawiając swoje podziękowania w prowadzonej księdze pamiątkowej. W muzeum także odbyły się szkolenia dla kursantów szkolących się na przewodników beskidzkich m.in. z SKPB Kraków, SKPB Gliwice, Oddziału PTTK w Rybniku i Bytomiu.
Społecznie na rzecz Ośrodka przepracowano 84 godziny i były to prace mające na celu utrzymywanie porządku wokół budynku, oraz ratowanie wiaty przed wejściem do muzeum.
W dniu 18.06.10 budynek Ośrodka oraz mur podtrzymujący skarpę zostały oplombowane w celu stwierdzenia, czy widoczne pęknięcia się powiększają i podczas spotkania w COTG w Krakowie zostali poinformowani o stanie budynku członkowie KTG ZG PTTK oraz dyrektor COTG ZG.
W czasie majowych i sierpniowych ulewnych deszczy, doszło do uszkodzenia części dachu, który zaczął przeciekać i zostało zalane górne piętro Ośrodka. Poinformowany o uszkodzeniu dachu dyrektor COTG ZG Jerzy Kapłon zezwolił na przystąpienie do prac remontowych, które zostały wykonane w październiku, a remontu dokonała firma "Ciesielstwo - Murarstwo" Jana Michałka z Koniakowa. Wielkie i ambitne zaangażowanie w ratowanie dachu wykazali kol. Karol Lipowczan i Jacek Urban, za co w tym miejscu bardzo im dziękuję. Podziękowania składam także dyrektorowi COTG ZG Jerzemu Kapłonowi.
Po zakończonym już sezonie Baraniogórski Ośrodek KTG wraz z KTG O/PTTK w Bytomiu , był organizatorem "IV Górskiego Spotkania Opłatkowego" , które odbyło się w dn. 11.12.2010 w gościnnych progach schroniska PTTK na Przysłopie pod Baranią Górą.

Z poważaniem i turystycznym pozdrowieniem -
Kustosz Muzeum Turystyki Beskidu Śląskiego -Eugeniusz Gnacik

Napisz do nas